Zapiekanka ziemniaczano-twarożkowa
Czas zapiekania 40 min.
Porcja dla jednej osoby to ok. 500 kcal = 2093 kJ.
Składniki:
500 g twarożku śmietankowego (20 % tłuszczu)
1/8 l mleka
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki kaprów
1 ogórek konserwowy
2 łyżki szczypiorku
1 łyżka ketchupu
3 pomidory
500 g ugotowanych ziemniaków
200 g kiełbasy (czosnkowej)
1 łyżka masła
Twarożek wymieszać z mlekiem, solą, pieprzem, kaparami, drobno pokrojonym ogórkiem, szczypiorkiem i ketchupem. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki pokroić w plastry. Kiełbasę obrać i pokroić w paski. Wszystko wymieszać z masą serową i przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Na wierzchu ułożyć płatki masła.