Lasagne
Włochy
Czas pieczenia ok. 40 min.
Porcja dla jednej osoby to ok. 600 kcal = 2510 kJ
Składniki:
200 g płatków Lasagne
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (z oliwek)
1 mała puszka pomidorów
sól
świeżo zmielony pieprz
oregano
posiekana pietruszka
4 świeże pomidory
200 ml śmietany
2 żółtka
50 g startego sera
sok z ? cytryny
50 g masła
Ułożyć jedną warstwę lasagne w namoczonym garnku rzymskim. Na patelni podsmażyć w oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do tego dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano i pietruszkę, zamieszać i dusić. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
Biały sos: zagotować śmietanę, połączyć z żółtkami i startym żółtym serem. Doprawić sokiem z cytryny, solą, i pieprzem. Przekładać płatki lasagne na zmianę z sosem pomidorowym i śmietankowym. Ostatnią warstwę posypać płatkami masła. Piec w przykrytym naczyniu.