Lasagne

Włochy

Czas pieczenia ok. 40 min.

Porcja dla jednej osoby to ok. 600 kcal = 2510 kJ

 

Składniki:

 

200 g płatków Lasagne

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy (z oliwek)

1 mała puszka pomidorów

sól

świeżo zmielony pieprz

oregano

posiekana pietruszka

4 świeże pomidory

200 ml śmietany

2 żółtka

50 g startego sera

sok z ? cytryny

50 g masła

 

Ułożyć jedną warstwę lasagne w namoczonym garnku rzymskim.  Na patelni podsmażyć w oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do tego dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano i pietruszkę, zamieszać i dusić. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory.

Biały sos: zagotować śmietanę, połączyć z żółtkami i startym żółtym serem. Doprawić sokiem z cytryny, solą, i pieprzem. Przekładać płatki lasagne na zmianę z sosem pomidorowym i śmietankowym. Ostatnią warstwę posypać płatkami masła. Piec w przykrytym naczyniu.