Belgijski pasztecik
Czas zapiekania ok. 75 min.
Całość: 3100 kcal = 13392kJ
Składniki:
400 g wątroby wołowej
200 g mięsa wieprzowego
1 cebula
300 g mrożonego ciasta francuskiego listkowego
150 g plasterków boczku
1 liść laurowy
odrobina tymianku
1 łyżka majeraneku
1 ząbek czosnku
2 łyżki winiaku (brandy, koniaku)
sól
świeżo zmielony pieprz
Wątrobę, mięso i cebulę rozdrobnić w malakserze, bądź przepuścić przez maszynkę do mięsa. Płaty ciasta lekko zachodzące na siebie ułożyć na omączonej gładkiej powierzchni (stolnica, stół) i rozwałkować na większy kawałek. Ciastem wyłożyć namoczony garnek rzymski tak, aby brzegi przykryte były ciastem, wystające ponad brzeg naczynia ciasto odciąć i użyć do przykrycia masy (po ponownym rozwałkowaniu). Na cieście ułożyć plastry boczku. Do zmielonej masy dodać rozgnieciony liść laurowy, majeranek, tymianek, wyciśnięty ząbek czosnku, winiak, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia na warstwy boczku. Przykryć pozostałym ciastem i skleić z brzegami wystającego ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem, bądź ostrym nożem. Piec pod przykryciem, 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.