Zapiekanka Makkaroni
Sycylia.
Czas zapiekania ok. 1 godz.
Porcja dla jednej osoby to ok. 750 kcal = 3138 kJ
Składniki:
300 g Makkaroni (rodzaj makaronu ? długie puste rurki dł. 30 cm, grubość 3 mm)
sól
3 jaja
150 g mielonej wołowiny bez tłuszczu (tatar)
3 łyżki siekanych orzechów (do wyboru)
1 ząbek czosnku
mała cebula
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 mała puszka pomidorów
1 łyżka ketchupu
1/8 litra soku pomidorowego
80 g salami
80 g startego sera
50 g masła
Makkaroni ugotować w osolonej wodzie tak, aby nie były do końca miękkie, odcedzić. Ugotować na twardo 2 jaja, obrać, pokroić na plasterki. Mięso wymieszać z surowym jajem, orzechami, rozgniecionym czosnkiem i zmiksowaną cebulą, doprawić solą, pieprzem, i pietruszką. Formować małe klopsiki. Do namoczonego garnka rzymskiego przełożyć 1/3 Makkaroni, obłożyć pokrojonymi jajami i klopsikami. Wymieszać zmiksowane pomidory z kechupem i sokiem pomidorowym. Polać pierwszą warstwę w naczyniu. Ułożyć następną warstwę makaronu, na to plasterki salami i połowę startego sera, polać sosem. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, posypać serem i polać sosem. Obłożyć płatkami masła. Piec pod przykryciem, zdjąć pokrywę 10 minut przed końcem pieczenia.