Risotto
Włochy
Czas duszenia 45 min.
Porcja dla jednej osoby to ok. 700 kcal = 2930 kJ
Składniki
250 g ryżu ( do risotto)
1 cebula
1 łyżka oleju
? l rosołu (wg uznania bulionu, wywaru z warzyw itp.)
100 g startego sera żółtego
250 g mielonego z białej kiełbasy lub innej surowej
250 g pomidorów
sól
świeżo zmielony pieprz
Ryż włożyć do sita i wypłukać. Posiekaną cebulę podsmażyć na patelni, dodać ryż, i krótko poddusić. Przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego, polać rosołkiem. Naczynie przykryć, piec w piekarniku ok 20 min. Następnie dodać starty ser. Do ryżu dodać małe klopsiki wciskając je bezpośrednio z kiełbasy w gorącą masę. Jeśli wyciskanie małych klopsików bezpośrednio z kiełbasy przspoży nam problemów, to możemy formować je z uprzenio wyciągniętego mięsa. Przykrywamy plastrami obranych pomidorów. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przykrywamy na chwilę garnek i pozwalamy potrawie "dojść".
Inne przykłady:
Risotto czerwone ? połowę rosołku zastępujemy sokiem pomidorowym. Zamiast klopsików dodajemy 125 g podsmażonego boczku pokrojonego w kostkę.
Risotto hiszpańskie ? zamiast klopsików dodajemy plasterki hiszpańskiej kiełbasy czosnkowej, zioła prowansalskie, na wierzch płatki masła i filety z sardeli.
Risotto francuskie ? zamiast klopsików dodajemy wątróbkę kurzą i pokrojone w plasterki pieczarki zamiast pomidorów. Doprawiamy dużą ilością mieszanych ziół.