Risotto

Włochy

Czas duszenia 45 min.

Porcja dla jednej osoby to ok. 700 kcal = 2930 kJ

 

Składniki

 

250 g ryżu ( do risotto)

1 cebula

1 łyżka oleju

? l rosołu (wg uznania  bulionu, wywaru z warzyw itp.)

100 g startego sera żółtego

250 g mielonego z białej kiełbasy lub innej surowej

250 g pomidorów

sól

świeżo zmielony pieprz

Ryż włożyć do sita i wypłukać. Posiekaną cebulę  podsmażyć na patelni, dodać ryż, i krótko poddusić. Przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego, polać rosołkiem. Naczynie przykryć, piec w piekarniku ok 20 min. Następnie dodać starty ser. Do ryżu dodać małe klopsiki wciskając je bezpośrednio z kiełbasy w gorącą masę. Jeśli wyciskanie małych klopsików bezpośrednio z kiełbasy przspoży nam problemów, to możemy formować je z uprzenio wyciągniętego mięsa. Przykrywamy plastrami  obranych pomidorów. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przykrywamy na chwilę garnek i pozwalamy potrawie "dojść". 

Inne przykłady:

Risotto czerwone ? połowę rosołku zastępujemy sokiem pomidorowym. Zamiast klopsików dodajemy 125 g podsmażonego boczku pokrojonego w kostkę.

Risotto hiszpańskie ? zamiast klopsików dodajemy plasterki hiszpańskiej kiełbasy czosnkowej, zioła prowansalskie, na wierzch płatki masła i filety z sardeli.

Risotto francuskie ? zamiast klopsików dodajemy wątróbkę kurzą i pokrojone w plasterki pieczarki zamiast pomidorów. Doprawiamy dużą ilością mieszanych ziół.