Serbska wieprzowina z ryżem na ostro
Czas pieczenia ok. 1 godz.
Porcja dla jednej osoby to ok. 600 kcal = 2511 kJ
Składniki
500 g mięsa wieprzowego na gulasz
2 łyżki smalcu
sól
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 papryki
200 g ryżu
? l rosołu
400 g pomidorów
ostre papryczki lub papryka w proszku, ilość wg. uznania
Mięso umyć i pokroić na małe kawałki, smażyć na smalcu. Dodać sól, posiekany czosnek i cebulę i papryczkę (lub paprykę w proszku). Lekko podsmażyć, następnie przełożyć do garnka rzymskiego. Do mięsa dodać pokrojone w plasterki papryki, posypać ryżem i polać rosołkiem. Obrane pomidory pokroić w plasterki i dodać do pozostałych składników, lekko zamieszać. Naczynie przykryć. Potrawa powinna być bardzo ostra.