Pieczeń wołowa duszona / przygotowanie 2,5 godz
Składniki
750 g wołowiny na pieczń
100 ml oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
odrobina soku z cytryny
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula
1-2 pomidory
? szklanki czerwonego wina
1 szkłanka rosołu
1 łyżka posiekanej pietruszki
Wartość odżywcza n. o ok. 450 kcal
Przygotowanie
Mięso podsmażyć (krótko) z każdej strony na patelni, przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka, doprawić solą i pieprzem, skorpić sokiem z cytryny. Włoszczyznę, cebulę i pomidory pokoić na duże kawałki, dodać do mięsa. Polać winem i połową rosołu. Przykryć gar i dusić. W połowie pieczenia dolać resztę rosołu. Gdy mięso jest gotowe, przelać sos przez sito, dodać ewentualnie wina, wody, bądź kwaśniej śmietany. Doprawić pietruszką
Do pieczeni pasuje ryż, ziemniaki, pieczywo, kluski, sałatki.
Inne sposoby
Pieczeń szpikowana.
Wołowinę przed pieczeniem naszpikować chudym wędzonym boczkiem. Osoby liczące się z kaloriami po upieczeniu mięsa mogą usunąć zbędny boczek. Smak pozostanie.
Pieczń pieprzowa
Sos zagęścić okruchami ciemnego pieczywa. Doprawić marynowanymi ziarenkami pieprzu, dodając odrobinę zalewy octowej (z tego pieprzu)
Pieczeń musztardowa
Przed pieczeniem mięso podzielić na 2-3 części nie rozcinająć do końca, posmarować ostrą musztardą. Ponownie połączyć za pomocą bawełnianej nici. Sos doprawić pokrojonymi korniszonami, bądź piklami.