Pane RÖMERTOPF® - podłużna forma do wypieku chleba Kod produktu 25005...
Garnek rzymski RÖMERTOPF® Pane - okrągły :Kod produktu 24905 średnica...
Garnek rzymski Standardowy Klasyczny :Kod produktu 11105 Rozmiary...
Garnek rzymski Duży Rustico RÖMERTOPF® : Kod produktu 12905 Rozmiar...
Garnek rzymski Jubileuszowy RÖMERTOPF® Kod produktu 14005 Rozmiary...
Garnek rzymski Mały Klasyczny :Kod produktu 10905 Rozmiary zewnętrzne...
Garnek rzymski Standardowy Modern Look RÖMERTOPF® Kod produktu 11505...
Garnek rzymski Duży Klasyczny RÖMERTOPF® : Kod produktu 11305 Rozmiary...
Garnek rzymski Duży Modern Look RÖMERTOPF® Kod produktu 12005 Rozmiary...
Garnek rzymski Mały Rustico RÖMERTOPF®: Kod produktu 11905 Rozmiary...
Chlebak RÖMERTOPF- owalny, biały : Kod produktu 81004 44 x 26 x 19,5 cm
Tagi
Mała ceramiczna forma do grillowania...
Pieczeń wołowa duszona / przygotowanie 2,5 godz
Składniki
750 g wołowiny na pieczń
100 ml oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
odrobina soku z cytryny
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula
1-2 pomidory
? szklanki czerwonego wina
1 szkłanka rosołu
1 łyżka posiekanej pietruszki
Wartość odżywcza n. o ok. 450 kcal
Przygotowanie
Mięso podsmażyć (krótko) z każdej strony na patelni, przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka, doprawić solą i pieprzem, skorpić sokiem z cytryny. Włoszczyznę, cebulę i pomidory pokoić na duże kawałki, dodać do mięsa. Polać winem i połową rosołu. Przykryć gar i dusić. W połowie pieczenia dolać resztę rosołu. Gdy mięso jest gotowe, przelać sos przez sito, dodać ewentualnie wina, wody, bądź kwaśniej śmietany. Doprawić pietruszką
Do pieczeni pasuje ryż, ziemniaki, pieczywo, kluski, sałatki.
Inne sposoby
Pieczeń szpikowana.
Wołowinę przed pieczeniem naszpikować chudym wędzonym boczkiem. Osoby liczące się z kaloriami po upieczeniu mięsa mogą usunąć zbędny boczek. Smak pozostanie.
Pieczń pieprzowa
Sos zagęścić okruchami ciemnego pieczywa. Doprawić marynowanymi ziarenkami pieprzu, dodając odrobinę zalewy octowej (z tego pieprzu)
Pieczeń musztardowa
Przed pieczeniem mięso podzielić na 2-3 części nie rozcinająć do końca, posmarować ostrą musztardą. Ponownie połączyć za pomocą bawełnianej nici. Sos doprawić pokrojonymi korniszonami, bądź piklami.