Pieczeń wołowa duszona / przygotowanie 2,5 godz

 

Składniki

 

750 g wołowiny na pieczń

100 ml oleju

sól

świeżo zmielony pieprz

odrobina soku z cytryny

1 pęczek włoszczyzny

1 cebula

1-2 pomidory

? szklanki czerwonego wina

1 szkłanka rosołu 

1 łyżka posiekanej pietruszki

 

Wartość odżywcza n. o ok. 450 kcal

 

Przygotowanie

Mięso podsmażyć (krótko) z każdej strony na patelni, przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka, doprawić solą i pieprzem, skorpić sokiem z cytryny. Włoszczyznę, cebulę i pomidory pokoić na duże kawałki, dodać do mięsa. Polać winem i połową rosołu. Przykryć gar i dusić. W połowie pieczenia dolać resztę rosołu. Gdy mięso jest gotowe, przelać sos przez sito, dodać ewentualnie wina, wody, bądź kwaśniej śmietany. Doprawić pietruszką

Do pieczeni pasuje ryż, ziemniaki, pieczywo, kluski, sałatki.

 

 

Inne sposoby

Pieczeń szpikowana.

Wołowinę przed pieczeniem naszpikować chudym wędzonym boczkiem. Osoby liczące się z kaloriami po upieczeniu mięsa mogą usunąć zbędny boczek. Smak pozostanie.

 

Pieczń pieprzowa

Sos zagęścić okruchami ciemnego pieczywa. Doprawić marynowanymi ziarenkami pieprzu, dodając odrobinę zalewy octowej (z tego pieprzu)

 

Pieczeń musztardowa

Przed pieczeniem mięso podzielić na 2-3 części nie rozcinająć do końca, posmarować ostrą musztardą. Ponownie połączyć za pomocą bawełnianej nici. Sos doprawić pokrojonymi korniszonami, bądź piklami.