Pot-au-feu

Czas przygotowania 3 godz

 

Ponieważ to danie jednogarnkowe znane jest na całym świecie pod tą nazwą postanowiliśmy jej nie zmieniać.

 


Składniki



800 g chudej wołowiny

1-2 kości cielęce

2 marchewki

2 pory

2 cebule

1 biała rzodkiew

2 kawałki selera naciowego

kilka ziarenek pieprzu

3 goździki

1 łyżeczka ziół prowansalkich

sól

1 szklanka białego wina

1 łyżka masła

 

Wartość odżywcza 500 kcal


Przygotowanie

Mięso i kości umyć, obsuszyć, przełożyć do rzymskiego garnka.

Dolać ? l wody, dusić przez 1 godz. Następnie pozbyć się powstałej piany. Warzywa pokroić na duże kawałki, dodać wraz z masłem do mięsa.  Posolić, polać podgrzanym winem. Piec. Podawać wraz z warzywami po ewentualnym przełożeniu do innego naczynia. Powstały wywar można serwować jako zupę.

Podawać z pieczywem.