Pot-au-feu
Czas przygotowania 3 godz
Ponieważ to danie jednogarnkowe znane jest na całym świecie pod tą nazwą postanowiliśmy jej nie zmieniać.
Składniki
800 g chudej wołowiny
1-2 kości cielęce
2 marchewki
2 pory
2 cebule
1 biała rzodkiew
2 kawałki selera naciowego
kilka ziarenek pieprzu
3 goździki
1 łyżeczka ziół prowansalkich
sól
1 szklanka białego wina
1 łyżka masła
Wartość odżywcza 500 kcal
Przygotowanie
Mięso i kości umyć, obsuszyć, przełożyć do rzymskiego garnka.
Dolać ? l wody, dusić przez 1 godz. Następnie pozbyć się powstałej piany. Warzywa pokroić na duże kawałki, dodać wraz z masłem do mięsa. Posolić, polać podgrzanym winem. Piec. Podawać wraz z warzywami po ewentualnym przełożeniu do innego naczynia. Powstały wywar można serwować jako zupę.
Podawać z pieczywem.