Klasyczna pieczeń na kwaśno

Czas przygotowania 2,5 ? 3 godz

 

Składniki 

 

750 g wołowiny pieczeniowej 

1/8 l octu winnego 6%

1/2  l maślanki

sól

ziarenka pieprzu

1 liść laurowy

kawałek skórki z ekologicznej cytryny

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka cieniutkich paseczków słoniny

1 pęczek włoszczyzny

2 łyżki bułki tartej (w oryginalnym przepisie podane są okruchy z ciasta, bądź ciasteczek)

2 ogórki konserwowe

 

Wartość odżywcza n. o ok. 450 kcal

 

 

Mięso, osuszyć i przełożyć do uprzednio namoczonego rzymskiego garnka. Przygotować marynatę z octu, maślanki i przypraw, zalać mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Marynować przez 3 dni w przykrytym garnku. 2-3 razy mięso obrócić.

Przygotowane mięso naszpikować kawałkami słoniny. Obłożyć drobno posiekaną włoszczyzną, polać częścią marynaty. Przykryć garnek, piec. Po godzinie pieczenia ponownie dolać marynaty, czynność powtórzyć po kolejnej godzinie, aż do wyczerpania płynu. Przez ostatnie 15 min (mięso musi być już miękkie) piec bez przykrycia w 220 stopniach, tak aby pieczeń zarumieniła się.

Sos przelać (przecisnąć) przez sito, zagęścić okruchami z ciasta, dodać  pokrojonego w plasterki ogórka konserwowego, zagotować i ewentualnie doprawić.

Do kwaśnej pieczeni pasują ziemniaczane kluski, ziemniaki, ryż i wszelkiego rodzaju pieczywo.

 

Inne sposoby:

Szybka pieczeń na kwaśno

Wodę z occtem doprowadzić do wrzenia, polać mięso. Piec tak jak pieczyń powyższą.

 

Pieczeń na kwaśno ze skwarkami.

Piec tak jak pieczeń powyżej bez szpikowania słoniną. Zesmażoną w kostkę słoninę dodajemy na końcu do gotowego sosu.

 

Pieczeń na kwaśno uroczysta

połowę maślanki zastąpić czerwonym winem, gotowy sos doprawić śmietaną, zagęścić zmielonymi migdałami.

 

Pieczeń na kwaśno owocowa.

Do gotowej pieczeni dodajemy 100 g namoczonych i drobno posiekanych owoców suszonych i płatków migdałowych lub rodzynek, które pieczemy wraz z wołowiną, w ostatnich 15 min dodajemy jabłka pokrojone na ćwiartki.