Pane RÖMERTOPF® - podłużna forma do wypieku chleba Kod produktu 25005...
Garnek rzymski RÖMERTOPF® Pane - okrągły :Kod produktu 24905 średnica...
Garnek rzymski Standardowy Klasyczny :Kod produktu 11105 Rozmiary...
Garnek rzymski Duży Rustico RÖMERTOPF® : Kod produktu 12905 Rozmiar...
Garnek rzymski Jubileuszowy RÖMERTOPF® Kod produktu 14005 Rozmiary...
Garnek rzymski Mały Klasyczny :Kod produktu 10905 Rozmiary zewnętrzne...
Garnek rzymski Standardowy Modern Look RÖMERTOPF® Kod produktu 11505...
Garnek rzymski Duży Klasyczny RÖMERTOPF® : Kod produktu 11305 Rozmiary...
Garnek rzymski Duży Modern Look RÖMERTOPF® Kod produktu 12005 Rozmiary...
Garnek rzymski Mały Rustico RÖMERTOPF®: Kod produktu 11905 Rozmiary...
Chlebak RÖMERTOPF- owalny, biały : Kod produktu 81004 44 x 26 x 19,5 cm
Tagi
Mała ceramiczna forma do grillowania...
Klasyczna pieczeń na kwaśno
Czas przygotowania 2,5 ? 3 godz
Składniki
750 g wołowiny pieczeniowej
1/8 l octu winnego 6%
1/2 l maślanki
sól
ziarenka pieprzu
1 liść laurowy
kawałek skórki z ekologicznej cytryny
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka cieniutkich paseczków słoniny
1 pęczek włoszczyzny
2 łyżki bułki tartej (w oryginalnym przepisie podane są okruchy z ciasta, bądź ciasteczek)
2 ogórki konserwowe
Wartość odżywcza n. o ok. 450 kcal
Mięso, osuszyć i przełożyć do uprzednio namoczonego rzymskiego garnka. Przygotować marynatę z octu, maślanki i przypraw, zalać mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Marynować przez 3 dni w przykrytym garnku. 2-3 razy mięso obrócić.
Przygotowane mięso naszpikować kawałkami słoniny. Obłożyć drobno posiekaną włoszczyzną, polać częścią marynaty. Przykryć garnek, piec. Po godzinie pieczenia ponownie dolać marynaty, czynność powtórzyć po kolejnej godzinie, aż do wyczerpania płynu. Przez ostatnie 15 min (mięso musi być już miękkie) piec bez przykrycia w 220 stopniach, tak aby pieczeń zarumieniła się.
Sos przelać (przecisnąć) przez sito, zagęścić okruchami z ciasta, dodać pokrojonego w plasterki ogórka konserwowego, zagotować i ewentualnie doprawić.
Do kwaśnej pieczeni pasują ziemniaczane kluski, ziemniaki, ryż i wszelkiego rodzaju pieczywo.
Inne sposoby:
Szybka pieczeń na kwaśno
Wodę z occtem doprowadzić do wrzenia, polać mięso. Piec tak jak pieczyń powyższą.
Pieczeń na kwaśno ze skwarkami.
Piec tak jak pieczeń powyżej bez szpikowania słoniną. Zesmażoną w kostkę słoninę dodajemy na końcu do gotowego sosu.
Pieczeń na kwaśno uroczysta
połowę maślanki zastąpić czerwonym winem, gotowy sos doprawić śmietaną, zagęścić zmielonymi migdałami.
Pieczeń na kwaśno owocowa.
Do gotowej pieczeni dodajemy 100 g namoczonych i drobno posiekanych owoców suszonych i płatków migdałowych lub rodzynek, które pieczemy wraz z wołowiną, w ostatnich 15 min dodajemy jabłka pokrojone na ćwiartki.