Klasyczna pieczeń na kwaśno
Czas przygotowania 2,5 ? 3 godz
Składniki
750 g wołowiny pieczeniowej
1/8 l octu winnego 6%
1/2 l maślanki
sól
ziarenka pieprzu
1 liść laurowy
kawałek skórki z ekologicznej cytryny
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka cieniutkich paseczków słoniny
1 pęczek włoszczyzny
2 łyżki bułki tartej (w oryginalnym przepisie podane są okruchy z ciasta, bądź ciasteczek)
2 ogórki konserwowe
Wartość odżywcza n. o ok. 450 kcal
Mięso, osuszyć i przełożyć do uprzednio namoczonego rzymskiego garnka. Przygotować marynatę z octu, maślanki i przypraw, zalać mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Marynować przez 3 dni w przykrytym garnku. 2-3 razy mięso obrócić.
Przygotowane mięso naszpikować kawałkami słoniny. Obłożyć drobno posiekaną włoszczyzną, polać częścią marynaty. Przykryć garnek, piec. Po godzinie pieczenia ponownie dolać marynaty, czynność powtórzyć po kolejnej godzinie, aż do wyczerpania płynu. Przez ostatnie 15 min (mięso musi być już miękkie) piec bez przykrycia w 220 stopniach, tak aby pieczeń zarumieniła się.
Sos przelać (przecisnąć) przez sito, zagęścić okruchami z ciasta, dodać pokrojonego w plasterki ogórka konserwowego, zagotować i ewentualnie doprawić.
Do kwaśnej pieczeni pasują ziemniaczane kluski, ziemniaki, ryż i wszelkiego rodzaju pieczywo.
Inne sposoby:
Szybka pieczeń na kwaśno
Wodę z occtem doprowadzić do wrzenia, polać mięso. Piec tak jak pieczyń powyższą.
Pieczeń na kwaśno ze skwarkami.
Piec tak jak pieczeń powyżej bez szpikowania słoniną. Zesmażoną w kostkę słoninę dodajemy na końcu do gotowego sosu.
Pieczeń na kwaśno uroczysta
połowę maślanki zastąpić czerwonym winem, gotowy sos doprawić śmietaną, zagęścić zmielonymi migdałami.
Pieczeń na kwaśno owocowa.
Do gotowej pieczeni dodajemy 100 g namoczonych i drobno posiekanych owoców suszonych i płatków migdałowych lub rodzynek, które pieczemy wraz z wołowiną, w ostatnich 15 min dodajemy jabłka pokrojone na ćwiartki.