Pörkölt  - gulasz 

Czas przygotowania ok 2 godz

 

 Składniki

 

600 g wołowiny gulaszowej

1 łyżka pokrojonego wędzonego boczku

1 łyżka smalu

1 ząbek czosnku

400 g cebuli

400 g mącznych ziemniaków

3 szklanki rosołu

słodka papryka

kminek

1 łyżka przecieru pomidorowego

 

Wartość odżywcza n. o. ok. 450 kcal

 

Przygotowanie


Mięso umyć, osuszyć. Pokrojony w kostkę boczek wraz ze smalcem podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone mieso, podsmażyć. Dodać ząbek czosnku, i przecier pomidorowy, wszystko przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka. Obrać cebulę i ziemniaki, pokroić w ćwiarki, dodać do mięsa. Zalać rosołkiem, dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem.

Do potrawy pasuja ziemniaki lub makaron.

 

Inne sposoby

 

Gulasz Puszta

Do powyższej potrawy dodajemy250 g kapusty kiszonej i sporo papryki w proszku

 

Soczysty gulasz wiedeński

Powyższą potrawę z wyjątkiem ziemników doprawiamy majerankiem, odrobiną soku z cytryny. Zamiast ziemniaków dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Do sosu dodajemy śmietany.

 

Gulasz pasterski

Potrawę dusimy wraz z dużą ilością pokrojonej papryki.