Pörkölt - gulasz
Czas przygotowania ok 2 godz
Składniki
600 g wołowiny gulaszowej
1 łyżka pokrojonego wędzonego boczku
1 łyżka smalu
1 ząbek czosnku
400 g cebuli
400 g mącznych ziemniaków
3 szklanki rosołu
słodka papryka
kminek
1 łyżka przecieru pomidorowego
Wartość odżywcza n. o. ok. 450 kcal
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć. Pokrojony w kostkę boczek wraz ze smalcem podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone mieso, podsmażyć. Dodać ząbek czosnku, i przecier pomidorowy, wszystko przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka. Obrać cebulę i ziemniaki, pokroić w ćwiarki, dodać do mięsa. Zalać rosołkiem, dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem.
Do potrawy pasuja ziemniaki lub makaron.
Inne sposoby
Gulasz Puszta
Do powyższej potrawy dodajemy250 g kapusty kiszonej i sporo papryki w proszku
Soczysty gulasz wiedeński
Powyższą potrawę z wyjątkiem ziemników doprawiamy majerankiem, odrobiną soku z cytryny. Zamiast ziemniaków dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Do sosu dodajemy śmietany.
Gulasz pasterski
Potrawę dusimy wraz z dużą ilością pokrojonej papryki.