Zrazy wykwintne
Czas przygotowania 1,5-2 godz
Składniki
wołowina na zrazy ( ilość zależna od ilości porcji)
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oleju
musztarda
kapary
2-3 cebule
tłusty wędzony boczek
siekana pietruszka
1/8 l czerwonego wina
1/8 l rosołku
150 gkwaśnej śmietany
wartość odżywcza 600 kcal na osbę
Przygotownie
Plastry zrazów lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem, posmarować olejem, następnie musztardą. Układać ; kapary, pociętą cebulę i pokrojony boczek. Rolować, dla zabezpieczenia przekłuć szpikulcami bądź owinąć bawełnianą nitką.
Zrazy podsmażyć na patelni (nie koniecznie) i przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka. Posypać resztą pokrojonej cebuli. Całość polać winem, przykryć naczynie i piec od czasu do czasu podlewając rosołkiem. Gotowy sos w razie potrzeby doprawić pieprzemi i solą, dodać śmietany, kaparów i pietruszki.
Do zrazów pasują ziemniaki lub ryż