Zrazy wykwintne

Czas przygotowania 1,5-2 godz

 

Składniki

 

wołowina na zrazy ( ilość zależna od ilości porcji)

sól

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka oleju

musztarda

kapary

2-3 cebule

tłusty wędzony boczek

siekana pietruszka

1/8 l czerwonego wina

1/8 l rosołku

150 gkwaśnej śmietany

wartość odżywcza 600 kcal na osbę

 

Przygotownie

Plastry zrazów lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem, posmarować olejem, następnie musztardą. Układać ; kapary, pociętą cebulę i pokrojony boczek. Rolować, dla zabezpieczenia przekłuć szpikulcami bądź owinąć bawełnianą nitką.

Zrazy podsmażyć na patelni (nie koniecznie) i przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka. Posypać resztą pokrojonej cebuli. Całość polać winem, przykryć naczynie i piec od czasu do czasu podlewając rosołkiem. Gotowy sos w razie potrzeby doprawić pieprzemi i solą, dodać śmietany, kaparów i pietruszki.

Do zrazów pasują ziemniaki lub ryż